Slim draadje voorspelt herstel
S

Cardiologen kunnen nu tijdens een dotterprocedure voorspellen wie snel zal herstellen na een hartinfarct en wie risico loopt op complicaties zoals hartfalen of overlijden.

Deze doorbraak is te danken aan een nieuwe meetmethode, de Microvascular Resistance Reserve (MRR), ontwikkeld in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Deze zogeheten MRR-meting gebruikt een slim draadje met druk- en temperatuursensoren om de functie van kleine bloedvaten in de kransslagader te meten. Het is een eenvoudige methode die wereldwijd ingezet kan worden.

Uit een internationaal onderzoek onder leiding van het Catharina Ziekenhuis en met deelname van het Radboudumc, waarbij 446 patiënten werden gevolgd, blijkt de methode effectief in het voorspellen van herstel na een hartinfarct. Volgens cardioloog Frederik Zimmermann helpt de MRR-meting om complicaties te voorkomen door beter te identificeren welke patiënten extra aandacht nodig hebben.

De volgende stap is het onderzoeken van nieuwe behandelingen voor deze risicopatiënten, zoals ontstekingsremmers.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...