Extra opletten bij verkiezingen
E

Tijdens verkiezingen worden sociale media overspoeld met berichten over belangrijke onderwerpen, maar het is cruciaal om kritisch te blijven. Om weloverwogen te stemmen, moet je de bron van berichten controleren, de intentie van de afzender achterhalen en kritisch kijken naar statistieken en uitspraken. Factcheckers zoals Pointer en Nieuwscheckers helpen hierbij.

Wees alert op manipulatieve tactieken die inspelen op emoties en controleer of gebruikte cijfers en citaten kloppen en de context compleet is:

  1. Check de bron van een bericht
    Zie je iets op sociale media? Bedenk dan dat iedereen daar zelf nieuws kan maken en delen. Kijk daarom altijd waar het bericht vandaan komt. Is het gepost door een politieke partij? Door een onafhankelijke journalist? Of juist door iemand met een vaag profiel?

  2. Bedenk wat de afzender van je wil
    Met welke bedoeling heeft iemand het bericht geplaatst? Tijdens verkiezingen zie je veel berichten die bedoeld zijn om jouw mening te beรฏnvloeden.

  3. Kijk kritisch naar cijfers en uitspraken
    Peilingen, cijfers en quotes… Maar vertellen ze het hele verhaal? Om jouw stem te winnen maakt iemand een verhaal misschien net iets mooier dan het daadwerkelijk is. Of verdraait iemand de cijfers om een probleem juist veel erger te laten lijken.

Zo voorkom je beter dat je je stem baseert op misleidende informatie.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...