Eerlijkere verdeling waterschapslasten
E

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor woningen en bedrijfspanden en zo bedrijven meer laten bijdragen. Wie meer profiteert van het werk van het waterschap of meer vervuilt, gaat meer betalen.

De hoogte van de waterschapsbelasting voor huizenbezitters is gekoppeld aan de WOZ-waarde. De afgelopen jaren steeg de waarde van woningen harder dan de waarde van andere gebouwen. Daardoor zijn huishoudens sinds 2015 (!) relatief meer gaan betalen dan bedrijven.

Waterschappen krijgen de mogelijkheid van de vastgelegde tarieven af te wijken aan de hand van bepaalde kenmerken van het gebied waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Rioolzuiveringsheffing

Van Dijk (NSC) vraagt aandacht voor het systeem van vervuilingseenheden, dat met dit wetsvoorstel niet wordt aangepast. Hij vraagt zich af of dit systeem wel rijmt met het profijtbeginsel. Een huishouden van twee personen betaalt immers dezelfde rioolzuiveringsheffing als een huishouden van vijf personen.

Lees ook
Waterschapslasten moeten eerlijker worden verdeeld
Scherpe stijging waterschapsbelasting benadrukt belang van nieuwe wetgeving

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...