Miljardenimpuls voor NL techbedrijven
M

De tech-regio Eindhoven dringt aan op meer overheidssteun om technologiereuzen zoals ASML en NXP in Nederland te behouden en lijkt hierbij succes te boeken. Het demissionaire kabinet werkt aan ‘Project Beethoven‘ en is bereid aanzienlijke financiële middelen vrij te maken, waaronder minstens één miljard euro extra, om deze bedrijven in Eindhoven te houden.

Het plan omvat investeringen in infrastructuur, onderwijs en belastingmaatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren. De strijd om exportvergunningen voor chipmachines naar China illustreert de complexe geopolitieke uitdagingen waarmee Nederland wordt geconfronteerd. Deze wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder economische rivaliteit en veiligheidszorgen tussen landen.

Een belangrijk aspect van deze situatie is de druk die de Verenigde Staten uitoefenen op Nederland om geen exportvergunningen te verstrekken voor hoogwaardige chipmachines aan China. Dit komt voort uit de bezorgdheid van de VS dat China een te grote technologische voorsprong zou krijgen, wat de wereldwijde machtsbalans zou kunnen verstoren.

Door deze maatregel dreigen de techbedrijven, die hierdoor getroffen dreigen te worden, uit te wijken naar het buitenland. ASML heeft al aangegeven te willen verhuizen naar Frankrijk. Daarnaast lonken de VS (in feite de aanstichter van het geopolitieke steekspel met China) met gigantische premies en belastingvoordelen als deze bedrijfstak zich daar  gaat vestigen.

Lees ook
Subsidie voor nieuwe chipfabriek in Twente

BRONNOS

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...