Chatbots en politiek gaan niet samen
C

Politiek en AI gaan niet samen, en zeker niet via een chatbot. Niet zozeer de profilering van de betreffende politicus is hierbij in het geding, maar meer de manier waarop de stem van de kiezer uiteindelijk bij hem/haar terechtkomt.

Sinds Robert F. Kennedy Jr. voor het eerst zijn presidentiële bod aankondigde, leunt zijn campagne volgens deskundigen op een verscheidenheid aan onorthodoxe digitale strategieën.

Maas in de wet

Recentelijk heeft de Kennedy24 campagne geëxperimenteerd met een AI-chatbot die een maas in de Amerikaanse wetgeving gebruikte om de beperkingen van OpenAI voor politiek gebruik te omzeilen. Dat zou een duidelijk gevolg van de nauwe relatie tussen Microsoft en OpenAI. Het bleek dat de chatbot van de Kennedy-campagne, in plaats van rechtstreeks gebruik te maken van OpenAI, de Azure OpenAI-service van Microsoft gebruikte via een externe provider genaamd LiveChatAI. Met Azure OpenAI Service hebben klanten toegang tot OpenAI-modellen en worden extra beveiligings- en nalevingsfuncties toegevoegd. Omdat noch Microsoft noch LiveChatAI campagnes verbiedt om hun producten te gebruiken, kon de chatbot het verbod van OpenAI omzeilen.

Volgens een woordvoerder van de Kennedy24 campagne heeft men de chatbot gebouwd om de aanhangers hun vragen in natuurlijke taal te laten beantwoorden.

Op de vraag welk groot taalmodel de bot van de Kennedy24-campagne aandrijft, zei Emre Elbeyoglu (medeoprichter van LiveChatAI) in een verklaring per e-mail, dat het platform naast GPT-3.5 en GPT-4 een verscheidenheid aan technologieën gebruikt, zoals Mistral en Llama2. Hij kon niet in verder detail treden in verband met de ‘toewijding aan de vertrouwelijkheid van de klant’.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...