Hoe herken ik AI-ondersteunde oplichting?
H

Oplichters, hackers en andere kwaadwillenden gebruiken AI op veel manieren, maar het uiteindelijke doel is meestal hetzelfde: je op valse links laten klikken of malware downloaden die persoonlijke gegevens kan stelen, accounts en apparaten kan overnemen of je kan bespioneren. Hoewel de doelen hetzelfde zijn als de phishing- en malwarezwendel die we al tientallen jaren zien, kunnen AI-tools het werk gemakkelijker maken door meer content te creëren om op die kwaadaardige links te klikken.

Een groeiende bedreiging is het trainen van een AI-tool om de gelijkenis van vrienden of familieleden na te bootsen met behulp van spraakopnamen en vervolgens die nep-spraakfragmenten te gebruiken om een slachtoffer te laten denken dat iemand hen nodig heeft om geld te sturen of hen toegang te geven tot belangrijke rekeningen. Op dezelfde manier kunnen hackers een chatbot programmeren met behulp van openbare informatie en posts op sociale media om gepersonaliseerde berichten of e-mails te versturen die beweren iemand te zijn die hij niet is. In extreme gevallen gebruiken oplichters deze tactiek om mensen bang te maken door ze te laten denken dat iemand die ze kennen is ontvoerd en vastgehouden voor losgeld.

Een andere tactiek is het gebruik van door AI gegenereerde inhoud, zoals nep-politieke artikelen en posts op sociale media, om iemand op te hitsen en op een gevaarlijke link te laten klikken, of om slachtoffers te chanteren met deepfake-pornografie. Er zijn zelfs nep-door AI geschreven vacatures.

Hoe bescherm je jezelf tegen dit soort AI-zwendel?

    1. Authenticiteit controleren bij contact
      Bij ontvangst van een telefoontje, e-mail of sms van iemand die claimt een bekende te zijn in nood, direct contact opnemen met de persoon via het opgeslagen telefoonnummer of e-mailadres om de authenticiteit te verifiëren voordat actie wordt ondernomen.
    2. Scannen op inconsistenties bij afbeeldingen en video’s
      Voor door AI gegenereerde afbeeldingen en video’s, letten op inconsistenties zoals extra vingers, ontbrekende lichaamsdelen of onjuiste verhoudingen bij nadere inspectie. Bewegingen in AI-video’s kunnen er zenuwachtig, glitchy of vervormd uitzien.
    3. Omgekeerd zoeken van afbeeldingen
      Afbeeldingen omgekeerd zoeken in Google om te controleren of ze afkomstig zijn van legitieme bronnen zoals bekende fotografen, artiesten of publicaties. Sommige AI-kunstgeneratoren publiceren afbeeldingen online die met hun tools zijn gemaakt.

De algemene preventieve maatregelen bij het gebruik van internet en apps zijn hier een slimme aanvulling op, zoals:

    • Neem geen oproepen aan van onbekende telefoonnummers
    • Klik niet op verdachte links
    • Controleer de bron van berichten op authenticiteit
    • Vermijd inloggen op willekeurige websites met sociale media-, Google- of Apple-accounts
    • Deel persoonlijke of inloggegevens niet telefonisch of online, zelfs niet als de persoon beweert een vertegenwoordiger te zijn van een officiële instantie
    • Gebruik unieke wachtwoorden voor elk account
    • Meld verdachte activiteiten altijd

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

00:07:32

SpaceX lanceert zesde Starship-testvlucht

Helaas mislukte de poging om de Super Heavy booster (de eerste trap van de raket) met behulp van de 'chopstick arms' op te vangen....