AMS-IX piekt op 12 Terrabit data per seconde
A

Internet bestaat uit zo’n 50.000 individuele netwerken. Het is niet haalbaar om die allemaal direct met elkaar te verbinden. Daarvoor dienen knooppunten, ook wel internet exchanges (IX’s) genoemd. Eén van de bekendste en grootste internetknooppunten is de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Het is niet alleen het belangrijkste knooppunt van Nederland, maar ook een van de grootste in de wereld, gemeten naar de hoeveelheid verkeer.

Het heeft op zondag 18 februari rond 19.30 uur, 12 Terabit per seconde aan data verwerkt. Dat dataverkeer via het Amsterdamse internetknooppunt neemt al jarenlang toe.
In 2010 ging AMS-IX voor het eerst door de grens van 1Tbit/s. Op 16 oktober 2022 werd al een nieuwe mijlpaal bereikt door meer dan 11 Terabit per seconde aan verkeer te verwerken. Dat staat omgerekend gelijk aan de gelijktijdige streaming van bijna 6 miljoen TikTok-video’s per seconde. Of aan het gelijktijdig streamen van 2,2 miljoen HD-video’s (1080p).

AMS-IX viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Het internetknooppunt werd in 1994 opgericht en is uitgegroeid tot één van de grootste ter wereld. Techgiganten zoals Apple, Google, Microsoft, Meta en Amazon maken gebruik van het knooppunt.

BRONAMS-IX

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...