Meta ontkoppelt Facebook en Instagram
M

Meta neemt maatregelen om te voldoen aan de nieuwe Digital Markets Act (DMA) in de Europese Unie. In reactie op de strengere regelgeving rond antitrust, laat Meta gebruikers in de EU toe om hun verschillende profielen los te koppelen.

Dit betekent dat gebruikers bijvoorbeeld hun Instagram- en Facebook-accounts kunnen ontkoppelen, evenals Marketplace en Facebook Gaming. Deze wijzigingen gelden specifiek voor gebruikers binnen de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland.

De Digital Markets Act richt zich op grote techgiganten, zoals Meta, en beperkt hun vermogen om hun eigen apps en diensten voorrang te geven boven die van concurrenten. De loskoppeling van profielen resulteert in minder deling van gebruikersgegevens tussen de verschillende sociale netwerken van Meta.

Hoewel deze aanpassingen voldoen aan de DMA, meldt Meta dat bepaalde functionaliteiten verloren kunnen gaan bij het loskoppelen van accounts: gebruikers die Facebook Marketplace gebruiken zonder deze aan Facebook te koppelen, moeten onderhandelen met kopers via e-mail in plaats van Facebook Messenger. Het is nog onduidelijk hoeveel gebruikers hun accounts zullen loskoppelen en welke moeilijkheden Meta hen eventueel zal opleggen.

De DMA stimuleert het verminderen van gegevensdeling tussen verschillende platforms van techgiganten. Google heeft eerder vergelijkbare stappen genomen door geen gegevens meer te koppelen tussen accounts op Search, YouTube, Google Maps en Chrome. Meta voerde ook een betaalde optie in om te voldoen aan EU-regelgeving, waarbij platforms zonder advertenties en dus met minder targeting beschikbaar zijn.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...