Nucleaire batterij levert 50 jaar stroom
N

Betavolt New Energy Technology (China) heeft een nieuwe, modulaire nucleaire batterij onthuld, die een combinatie van een nikkel-63 (⁶³Ni) radioactieve isotoop en een diamanthalfgeleider van de 4e generatie gebruikt en een apparaat 50 jaar van stroom zou kunnen voorzien.

Nucleaire batterijen klinken misschien als een ‘broodje aap’, maar ze bestaan al in allerlei vormen sinds 1950. De meeste hiervan zijn zogenaamde radiothermische generatoren, die de warmte van vervallende radioactieve elementen omzetten in elektriciteit door een soort thermokoppel, bijvoorbeeld een Stirling-motor.

Het principe van de BV100-batterij is gebaseerd op diamantlagen die zijn voorzien van radioactieve isotopen. Het idee is daarbij om een isotoop te selecteren die bètadeeltjes (β⁻) vrijgeeft: snelle elektronen of positronen. Wanneer deze worden vrijgegeven, fungeert de diamantmatrix als een halfgeleider om een elektrische stroom op te wekken.

De batterij is verzegeld in een beschermhoes die beschermt tegen blootstelling aan straling en om de batterij te beschermen tegen fysieke schade. De BV100 kan momenteel 100 microwatt produceren (3V) en meet 15x15x5 mm.

Beavolt wil met deze batterij mobiele telefoons van stroom gaan voorzien, zodat deze nooit hoeft te worden opgeladen of aan kleine drones, die voor onbepaalde tijd in de lucht kunnen blijven. Ook zou gebruik in pacemakers tot de mogelijkheden behoren.

Een grotere versie van 1 Watt wordt verwacht in 2025. De energiedichtheid van de BV100 is 10 keer hoger als die van lithium-batterijen en is niet gevoelig voor brand of explosies. Omdat het elektriciteit opwekt in plaats van op te slaan, is het niet onderhevig aan problemen bij het opladen. De ⁶³Ni vervalt uiteindelijk tot niet-radioactief koper dat een minimaal milieurisico vormt en makkelijker te recyclen is.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...