Nederlands alternatief voor ChatGPT
N

Met 13,5 miljoen euro subsidie willen TNO, het Nederlands Forensisch Instituut en SURF  een Nederlandse alternatief voor OpenAI’s GPT ontwikkelen: GPT-NL. Met dit eigen taalmodel kan men de Nederlandse digitale soevereiniteit beter ontwikkelen, versterken en bestendigen, omdat wij daarbij minder afhankelijk zijn van grote Amerikaanse techbedrijven.

OpenAI’s GPT dient als basis voor chatbots als ChatGPT en allerlei vormen van automatische tekstverwerking. Daaraan kleven echter wel een aantal privacyrisico’s, omdat bedrijven als OpenAI niet transparant zijn over hoe ze aan deze data komen.

De EU heeft AI-bedrijven eerder al gewaarschuwd dat er strengere wetgeving aankomt, en in de Verenigde Staten hebben kunstenaars AI-bedrijven al aangeklaagd voor het schenden van hun auteursrecht.

Zweden en Duitsland gingen Nederland al voor met een eigen project voor eigen LLM taalmodellen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...