Nederlands alternatief voor ChatGPT
N

Met 13,5 miljoen euro subsidie willen TNO, het Nederlands Forensisch Instituut en SURF  een Nederlandse alternatief voor OpenAI’s GPT ontwikkelen: GPT-NL. Met dit eigen taalmodel kan men de Nederlandse digitale soevereiniteit beter ontwikkelen, versterken en bestendigen, omdat wij daarbij minder afhankelijk zijn van grote Amerikaanse techbedrijven.

OpenAI’s GPT dient als basis voor chatbots als ChatGPT en allerlei vormen van automatische tekstverwerking. Daaraan kleven echter wel een aantal privacyrisico’s, omdat bedrijven als OpenAI niet transparant zijn over hoe ze aan deze data komen.

De EU heeft AI-bedrijven eerder al gewaarschuwd dat er strengere wetgeving aankomt, en in de Verenigde Staten hebben kunstenaars AI-bedrijven al aangeklaagd voor het schenden van hun auteursrecht.

Zweden en Duitsland gingen Nederland al voor met een eigen project voor eigen LLM taalmodellen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Quishing – het nieuwe phishing

Voor elke vorm van communicatie of berichten die er zijn, kunt je er zeker van zijn dat oplichters en hackers een manier proberen te...

Bingewatchers