Lagere belasting en toch hogere energierekening in 2024
L

Ons demissionair kabinet heeft bekendgemaakt dat de energiebelasting minder hard stijgt voor alle huishoudens in 2024. Tegelijkertijd is men toch ongerust over het vervallen van het prijsplafond en stijgende netbeheerkosten, waardoor de energierekening volgend jaar alsnog stijgt.

De energiebelasting in 2024 daalt met nog geen €30 per jaar voor de gemiddelde huiseigenaar. Toch is er sprake van een stijging van de energiebelasting van ruim €60 voor een gemiddeld huishouden ten opzichte van 2023. Ook de totale energierekening stijgt, niet alleen doordat de energiebelasting omhooggaat, maar ook doordat de netbeheerkosten stijgen en het prijsplafond afloopt.

De belangrijkste wijzigingen voor 2024 zijn volgens de Miljoenennota 2024:

  1. Het energie prijsplafond (€ 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh) komt te vervallen
  2. De energiebelasting voor gas gaat met ruim 10 cent per kuub omhoog
  3. De energiebelasting voor stroom gaat met circa 2 cent per kWh omlaag
  4. De vermindering energiebelasting (heffingskorting) gaat licht omhoog
    Deze korting, ook wel ‘vermindering energiebelasting’ genaamd, gaat in 2024 iets omhoog met €23,40 (excl btw). Dat is gunstig, want hierdoor krijg je op je energierekening iets meer geld terug dan in 2023.
  5. Huishoudens kunnen géén energietoeslag meer aanvragen

In 2024 betalen we weer het volledige gastarief in ons contract, ongeacht de prijsontwikkeling. Dat lijkt voor nu géén heel groot probleem, want in vrijwel alle contracten ligt de stroom- en gasprijs onder de tarieven van het prijsplafond.

Er vindt per 1 januari 2024 een verschuiving plaats in de energiebelasting (EB) voor stroom en gas. Het tarief voor stroom gaat omlaag, terwijl de belasting op gas juist flink omhoog gaat. Hiermee wil de regering meer mensen stimuleren om het gasverbruik te verminderen of zelfs van het gas af te gaan.

Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2024 jaar géén energietoeslag van €1.300 meer. De enige beschermende maatregel die volgend jaar blijft bestaan is het noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...