Onterechte verplichting tot warmtepomp
O

Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren dreigen onterecht verplicht te worden een hybride warmtepomp te kopen. Bovendien heeft de verplichte aanschaf van een warmtepomp zeer ongelijke en daarmee onrechtvaardige financiële gevolgen voor huiseigenaren.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken wil dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht worden een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de cv-ketel. De verplichting geldt niet bij een terugverdientijd langer dan 7 jaar.

Uit onderzoek in opdracht van De Jonge komt naar voren dat 2,65 miljoen huiseigenaren de warmtepomp binnen die periode terugverdienen. Maar uit het onderzoek van Berenschot blijkt dit bij slechts 270.000 woningbezitters zo te zijn. Dit zou betekenen dat straks zo’n 2,4 miljoen huiseigenaren onterecht een warmtepomp moeten aanschaffen.

Een belangrijke oorzaak van dit verschil is dat in het onderzoek in opdracht van de minister onrealistische cijfers over het gasverbruik van woningen zijn gebruikt. Ook de inflatie en onderhoudskosten zijn niet meegenomen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is spamouflage?

'Spamouflage' zou vrij vertaald kunnen worden als een samensmelting van de Engelse woorden 'spam' en 'camouflage'. Het verwijst naar de technieken die spammers gebruiken...