Wat is een clickworker?
W

Een clickworker is een persoon die online taken uitvoert op online platforms en waarop AI getraind wordt op product-specifieke vragen.  Deze taken variëren van eenvoudige gegevensinvoer tot complexere opdrachten, zoals het taggen van afbeeldingen of het schrijven van korte teksten.

Bedrijven gebruiken clickworkers voor het uitvoeren van digitale taken, zoals het verbeteren van zoekmachine-algoritmen of het labelen van trainingsgegevens voor machine learning. Zo is Amazon Mechanical Turk (MTurk) een online platform waarop bedrijven zogenaamde ‘Human Intelligence Tasks’ (HITs) aanbieden aan een wereldwijd publiek van freelance werknemers. Deze werknemers, ook wel Turkers genoemd, voeren taken uit zoals gegevensinvoer, tekstvertaling en contentbeoordeling in ruil voor een vergoeding.

In drie Finse gevangenissen kunnen gedetineerden vrijwillig geld verdienen door middel van data-arbeid. Er zijn geen doelen en de gedetineerden worden per uur en ontvangen een vaste vergoeding van €1,67 per uur. OpenAI maakt gebruik van een outsourcingbedrijf dat clickworkers in dienst heeft in Kenia, Oeganda en India.

Er zijn groepen die deze nieuwe vorm van arbeid als onderdeel van een rush naar goedkope arbeid die de AI-revolutie ondersteunt. ‘Het verhaal dat we op weg zijn naar een volledig geautomatiseerde samenleving die handiger en efficiënter is, heeft de neiging om het feit te verdoezelen dat er echte menselijke mensen zijn die veel van deze systemen aandrijven’, zegt Amos Toh, een senior-onderzoeker die zich richt op kunstmatige intelligentie bij Human Rights Watch.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...