Kaas met chip tegen vervalsing
K

De beroemde Parmigiano Reggiano uit die streek in Italië en favoriet voor het afwerken van pasta en rucola, is één van de meest nagemaakte kazen ter wereld.

De fabrikanten hebben nu een nieuwe manier ontwikkeld om terug te slaan tegen valse lookalikes: het toevoegen van microchips. Men brengt microtransponders ter grootte van een korrel zout in de etiketten op de schil van 120.000 ‘wielen’ (hele kazen) in. De microchips zijn voedselveilig; het is onwaarschijnlijk dat ze worden gegeten, gezien ze zich in de korst van de kaas bevinden. Daarna is het een kwestie van scannen bij aankoop om de originaliteit te bevestigen.

Gezien de strikte regels bij het behalen van de certificering, zij dit soort delicatessen duur(der), waardoor het een verleidelijke markt is voor namaak. Men schat dat de jaarlijkse wereldwijde verkoop van namaakkaas ongeveer U$2 miljard bedraagt, niet ver van die van het authentieke product, dat vorig jaar een recordomzet van BP2,9 miljard bereikte.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...