Kaas met chip tegen vervalsing
K

De beroemde Parmigiano Reggiano uit die streek in Italiรซ en favoriet voor het afwerken van pasta en rucola, is รฉรฉn van de meest nagemaakte kazen ter wereld.

De fabrikanten hebben nu een nieuwe manier ontwikkeld om terug te slaan tegen valse lookalikes: het toevoegen van microchips. Men brengt microtransponders ter grootte van een korrel zout in de etiketten op de schil van 120.000 ‘wielen’ (hele kazen) in. De microchips zijn voedselveilig; het is onwaarschijnlijk dat ze worden gegeten, gezien ze zich in de korst van de kaas bevinden. Daarna is het een kwestie van scannen bij aankoop om de originaliteit te bevestigen.

Gezien de strikte regels bij het behalen van de certificering, zij dit soort delicatessen duur(der), waardoor het een verleidelijke markt is voor namaak. Men schat dat de jaarlijkse wereldwijde verkoop van namaakkaas ongeveer U$2 miljard bedraagt, niet ver van die van het authentieke product, dat vorig jaar een recordomzet van BP2,9 miljard bereikte.

LAATSTE NIEUWS

Wereldprimeur Haven van Antwerpen

Vanaf eind 2024 beschikt de Haven van Antwerpen, samen met die van Zeebrugge, over de Volta 1, een volledig electrische sleepboot. De RSD-E Tug 2513,...