Eerste ‘Rapportage Algoritmerisico’s Nederland’
E

Voor meer grip op algoritmes en artificiële intelligentie (AI), moeten overheid en bedrijfsleven nog grote stappen maken. Twee uitdagingen komen op dit moment samen:

1. Snelheid ontwikkeling
De snelheid waarmee AI-innovaties de samenleving binnendringen (slimme chatbots) bieden nieuwe kansen, maar ook nieuwe risico’s.

2. Impact
Nederland staat voor de opgave om inzicht te krijgen in het gebruik van hoogrisico-algoritmes: algoritmes die grote impact hebben op het leven van mensen.

De Authoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de inzet van de meest recente AI-innovaties. Nieuwe AI-toepassingen staan volop in de aandacht en het is verleidelijk om hiermee te experimenteren. Bijvoorbeeld bij de beoordeling van sollicitanten, bij het opsporen van fraude, bij het beoordelen van klanten als die iets willen kopen of een lening willen aangaan, of bij het beoordelen van patiënten.

Download rapportage

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

00:22:30

Chatbots adviseren ‘verspreid desinformatie’

Google en Microsoft hebben de antwoorden van hun AI-chatbots beperkt na een onderzoek van Nieuwsuur, waaruit bleek dat de chatbots antwoorden gaven die in...