Regulering van AI in de VS loopt achter op EU
R

‘s Werelds meest dominante internetbedrijven zijn gevestigd in de VS, maar de lokale wetgevers en bedrijfsvriendelijke rechtbanken van het land hebben de regulering van techreuzen uitbesteed aan de EU.

Didier Reynders, de Europese commissaris voor justitie, is verantwoordelijk voor het opstellen en handhaven van wetten die van toepassing zijn op het aangesloten blok van 27 landen. Na bijna vier jaar inspanning is hij het beu om de praatjes uit de VS aan te horen zonder dat er iets wordt ondernomen.

Hoewel de Amerikaanse Federal Trade Commission schikkingen heeft getroffen met techbedrijven die onder dreiging van boetes zorgvuldigheid met gebruikersgegevens eisen, is Reynders kritisch: “Techleiders zoals Sam Altman, CEO van ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI, zeggen dat ze nieuwe waarborgen willen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse wetgevers nieuwe wetten zullen aannemen. Als er een gemeenschappelijke aanpak is in de VS en de EU, hebben we de capaciteit om een internationale standaard in te voeren”, aldus zegt Reynders.

Reynders heeft wetgeving voorgesteld waardoor mensen, die schade ondervinden van AI-systemen, een vergoeding kunnen krijgen van technologieontwikkelaars. Hij is ook van plan om techbedrijven actief aan te sporen om te voldoen aan de nog te passeren AI Act, die waarschijnlijk over een paar jaar van kracht zal worden.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...