Data Privacy Framework aangenomen
D

Doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten en daarmee de inschakeling van Amerikaanse bedrijven is al jaren een serieus onderwerp. Op 10 juli 2023 is daar, voorlopig voor de periode van een jaar, een einde aan gekomen.

De Europese Commissie heeft het verdrag aangenomen, waardoor Amerikaanse techbedrijven nu data van Europese burgers in de VS mogen opslaan. Daar was vroeger het Privacy Shield-verdrag voor, maar dat werd in juli 2020 illegaal verklaard door het Europees Hof van Justitie. Sindsdien werken Europa en de Verenigde Staten aan een opvolger: het Data Privacy Framework (op 10 juli 2023 in werking getreden).

De belangrijkste verandering zijn:

  1. Amerikaanse regelgeving bevat nu bindende waarborgen die toegang tot de gegevens door Amerikaanse inlichtingendiensten beperken tot wat noodzakelijk en proportioneel is om de nationale veiligheid te beschermen;
  2. Er is verscherpt toezicht op de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten om ervoor te zorgen dat de regels ten aanzien van surveillance worden nageleefd; en
  3. Betrokkenen kunnen nu ook in de VS verhaal halen met betrekking tot de verzameling en het gebruik van hun gegevens door Amerikaanse inlichtingendiensten bij een onafhankelijk en onpartijdig beroepsmechanism, de Data Protection Review Court.

Burgers hoeven bij klachten niet meer aan te tonen dat hun gegevens in de eerste plaats zijn verzameld. Daardoor kunnen ze bezwaar aantekenen in Europa en hoeft dat niet in de VS. Dat kan via de European Data Protection Board, de Europese koepel van privacytoezichthouders. In het framework staat welk juridisch traject er in dat geval moet worden afgelegd.

Data Privacy Framework

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiรซle informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...