Scannen QR-code door pakketpunt niet toegestaan
S

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recentelijk verklaard dat pakketpunten niet gemachtigd zijn om de QR-code op iemands identiteitskaart of paspoort te scannen. Dit komt doordat deze QR-codes het Burgerservicenummer (BSN) bevatten, wat alleen mag worden verwerkt voor specifieke doeleinden zoals bepaald in de wet.

Online winkelen is enorm gegroeid en bezorgdiensten als PostNL, DHL, DPD, UPS, Mondial Relay en GLS draaien overuren. Klanten die niet thuis zijn of bewust kiezen voor het afhalen van hun bestelling, halen hun pakket op bij afhaalpunten in boekhandels, tankstations, tabakszaken en supermarkten.

Voorbeelden van organisaties die het BSN wel mogen verwerken zijn onder andere zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, pensioenfondsen, financiële instellingen en werkgevers die salarisinformatie aan de Belastingdienst verstrekken.

Het scannen van de QR-code op het rijbewijs, waar geen BSN in staat, is echter wél toegestaan voor pakketpunten.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...