Bezorgdheid over Europese AI-wet
B

Sinds de komst van ChatGPT, eind vorig jaar, is er wereldwijd veel aandacht voor generatieve AI. De verwachting is dat dit het bedrijfsleven de komende jaren flink gaat veranderen.

‘Europa’s concurrentiepositie en technologische soevereiniteit zijn in gevaar door de aankomende Wet op Kunstmatige Intelligentie (AI)’, aldus de 163 bestuurders van grote Europese bedrijven in een brief aan Europese beleidsmakers.

De ondertekenaars stellen dat in de versie van de wet die recent door het Europees Parlement is aangenomen generatieve AI ‘sterk wordt gereguleerd’. De bedrijven die verplicht zijn de regels na te leven, krijgen volgens de bestuurders te maken met onevenredig veel kosten en aansprakelijkheidsrisico’s. Dit zou er toe kunnen leiden dat  deze bedrijven vertrekken uit Europa en investeerders geen geld meer steken in de ontwikkeling van ‘Europese’ AI-technologie.

Zoals bekend hebben de VS een riante sunsidipot voor bedrijven die zich daar vestigen.

NOS

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

00:22:30

Chatbots adviseren ‘verspreid desinformatie’

Google en Microsoft hebben de antwoorden van hun AI-chatbots beperkt na een onderzoek van Nieuwsuur, waaruit bleek dat de chatbots antwoorden gaven die in...