Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan maakten een batterij met een laadcapaciteit die vijf keer zo groot is als de standaard lithium-ionbatterijen. De nieuwe lithium-zwavelbatterij, voorzien van een membraan van gerecycled Kevlar, is goed nieuws voor het bereik van elektrische auto’s.
De wetenschappers van de universiteit ontwikkelde een netwerk van nanovezels van Kevlar, gewonnen uit oude kogelvrijvesten. De natuur was een inspiratiebron voor het vezelnetwerk dat doet denken aan een celmembraan. Het lukte de onderzoekers vervolgens om met het netwerk een lithium-zwavelbatterij te maken. Die batterijen worden gezien als de volgende generatie na de lithium-ionbatterij.
Hoofd Research Nicholas Kotov noemt het ontwerp van de nieuwe batterij ‘nagenoeg perfect’. Naar verwachting kan de batterij 1.000 keer volledig opnieuw opgeladen worden. Dit staat gelijk aan een levensduur van zo’n tien jaar. Bovendien is de batterij bestand tegen weersextremen. Dit is een voordeel ten opzichte van lithium-ion, die slechter presteren bij kou.
Het celmembraan is gepatenteerd door de Universiteit van Michigan.