Onderzoek naar suikervervanger Erythritol
O

Mogelijk verband tussen verhoging van erythritolspiegels en een verhoogd stollingsrisico.

Erythritol wordt slecht door het lichaam gemetaboliseerd. In plaats daarvan komt het in de bloedbaan terecht en verlaat het lichaam via urine. Maar terwijl het door de vaten reist, brengt het daar wel schade aan. “Het maakt onze bloedplaatjes plakkeriger en vatbaarder voor stolsels,” legt onderzoeker Stanley Hazen uit. En dat is best zorgelijk. Dat bloedplaatjes namelijk naar behoren functioneren, is essentieel. “Bloedplaatjes hebben een belangrijke taak bij het stoppen van bloedingen,” vertelt Hazen. “Ze zijn de eerste circulerende cel die helpt de bloedstroom op de plaats van de verwonding te stoppen. Maar door erythritol worden deze bloedplaatjes als het ware hyperreactief.”

Het betekent dat er mogelijk een verband bestaat tussen een verhoging van erythritolspiegels en een verhoogd stollingsrisico. En dat verhoogt op zijn beurt weer de kans op hart- en vaatziekten. Het is een alarmerende ontdekking.

Scientas | Erythritol

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...