Lasercommunicatie zit in de lift
L

Het Nederlandse VDL en Airbus gaan samen appratuur voor lasercommunicatie ontwikkelen.

De zogenoemde UltraAir-terminal moet het mogelijk maken satellietverkeer via een lichtpad of een laserstraal naar een andere gelijkwaardige terminal te versturen. Hierdoor worden Gbps-overdrachtssnelheden gehaald, wordt verstoring van het transmissieverkeer beperkt en is het dataverkeer ook moeilijk te onderscheppen. Bovendien zijn op lasercommunicatie gebaseerde satellietterminals compacter, lichter, verbruiken ze minder energie en zijn veiliger dan radioverbindingen.

De lasercommunicatietechnologie is niet alleen geschikt voor veilige communicatie van, naar en tussen vliegtuigen, maar kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor drones. VDL en Airbus willen in 2024 al een industrieel prototype van de UltraAir-terminal klaar hebben dat in vliegtuigen kan worden ingebouwd. Een eerste testvlucht moet in 2025 plaatsvinden.

Techzine  VDL  Airbus   

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...