Internet BS – hoe weet je nog wat waar is?
I

Sinds 2016, het jaar van het brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump, leven we in een zogeheten ‘post-truth‘ samenleving’.

We worden dagelijks overspoeld worden met informatie. Je checkt nieuwssites, scrolt door je tijdlijn op Facebook, kijkt een talkshow en appt met je vrienden. Het is simpelweg onmogelijk om al die informatie te controleren op juistheid. En daar ligt dan ook de kern van het probleem: onze samenleving wordt daardoor gekenmerkt door een grote mate van onverschilligheid ten aanzien van ‘objectiviteit’ en ‘feitelijke waarheid’.

Wat vroeger een gezond samenspel tussen feitenkennis, ideologische zekerheden en beleefde ervaring was, heeft nu plaatsgemaakt voor leugens en desinformatie. Post-truthers etaleren de eigen onverschilligheid door éérst allerlei ongegronde beweringen en beloftes rond te strooien en vervolgens geen enkele verantwoordelijkheid op te nemen wanneer deze worden doorprikt.

Als mensen feitelijke waarheid compleet weglaat uit hun verhaal, is het heel gemakkelijk om weg te komen met onwaarheden en desinformatie. Dat is riskant, want als politici dat gaan doen (Baudet) of presidenten (Trump), kunnen ze zo maar een complete samenleving ontwrichten en het land een compleet verkeerde richting in sturen.

Attentie1Blijf dus kritisch en raadpleeg nieuwsbronnen waarvan het bekend is dat ze objectief zijn en de feiten op een rijtje hebben. En dus niet stemmen op iemand die er zo leuk uitziet of omdat hij het beste kan liegen (de populist)…

IsDatZo?

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...