Internet der Dingen (IoT)
I

Het internet der dingen (Engels: Internet of Things, IoT) is het geheel aan apparaten (“dingen”) die via internetverbindingen met andere apparaten of systemen in contact staan… en daarmee gegevens uitwisselen. 

Alledaagse voorwerpen fungeren als een entiteit op het internet, kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en op grond hiervan zelfstandige beslissingen nemen.

Het gaat hierbij dus over alledaagse gebruiksvoorwerpen of apparaten die verbonden zijn met het internet en zonder tussenkomst van mensen gegevens uitwisselen. Denk aan slimme deurbellen, verlichting, thermostaten (domitica) en koelkasten. We zien deze IoT-apparaten vaak niet als computer, maar ze zijn het wel.

Kennisnet

Voor- en nadelen

Met IoT zijn we onderdeel van een leefomgeving waarin iedereen altijd en overal wordt gemonitord en geanalyseerd. Mogelijk zonder enige grip en zonder een idee over hoe, door wie en met welk doel gegevens worden gebruikt. Het is van essentieel belang om na te denken over de impact hiervan. Hoe kunnen we waarden en ethiek waarborgen bij de inrichting en het gebruik van dit soort technologie?

De drie belangrijkste voordelen zijn:

 • Tijdbesparend
  Allereerst bespaart het veel tijd dat apparaten automatisch met elkaar en het internet kunnen communiceren zonder tussenkomst van mensen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een slimme thermostaat; deze kan je precies vertellen via een app wat je energieverbruik is en hoe je hierop kan besparen. Wanneer een mens deze feedback aan je zal moeten geven, kun je je voorstellen dat het meer tijd en moeite in beslag neemt.
 • Kostenbesparend
  Menselijk handelen wordt gereduceerd door het gebruik van apparaten die continue in verbinding staan met het internet en met elkaar. Dit betekent dat bepaalde banen niet of minder nodig zullen zijn, waardoor bedrijven en particulieren op kosten kunnen besparen.
 • Gemak
  Veel slimme apparaten zijn tegenwoordig op afstand te besturen. Denk maar eens aan een video deurbel, waarbij je op afstand kunt zien wie er voor je voordeur staat. Je bent niet alleen direct in staat om te zien wie er voor je voordeur staat met behulp van de app, je kunt ook direct met iemand die voor je deur staat communiceren. Slimme apparaten zorgen er dus voor dat het gebruiksgemak wordt verhoogd.

Enkele nadelen/bezwaren zijn:

 • Alles draait om technologie
  Technologie is tegenwoordig onmisbaar, de vraag is alleen wanneer kent de wereld genoeg technologie? Veel mensen vragen zich af of het goed is dat er zoveel in het leven om technologie draait en of het niet verstandiger is om terug te gaan naar meer simpele tijden. Worden we niet te afhankelijk van technologie en daardoor zelf minder scherp? Daarnaast zorgt deze nieuwe technologie er ook voor dat banen verdwijnen, doordat veel werk overgenomen kan worden door technologie.
 • Gevoeligheid voor hackers
  Door slimme apparaten is er steeds meer dataverkeer, waardoor het voor hackers steeds interessanter wordt om apparaten te hacken. Vooral data dat over gratis draadloze netwerken (wifi) wordt verstuurd is gemakkelijk om te onderscheppen.
 • Privacy
  Het opnemen van data gaat altijd ten koste van privacy! Nu is die met de komst van social media toch al ver te zoeken, maar met name in de huiselijke sfeer kunnen steeds meer activiteiten worden gevolgd, met alle gevolgen van die (zie ook ons artikel over Doxing).

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...