De megabatterij van Eneco
D

In deze batterij kan jaarlijks 30.000 Megawatt-uur elektriciteit worden opgeslagen, vergelijkbaar met het verbruik van 9000 huishoudens.

De Giga Buffalo is de tweede accu van het bedrijf Giga die in gebruik is genomen. De eerste, de Giga Rhino, heeft een vermogen van 12MW en een capaciteit van 7,5MWh. Die is in bedrijf sinds 2020 en eveneens gesitueerd in Lelystad. Volgens de site werkt Giga ook aan de zogenaamde Elephant-accu.

Opslag voor zon- en windenergie

Het idee is dat de batterij, die wordt gehuurd door energiebedrijf Eneco, bijvoorbeeld overtollige zon- en windenergie opslaat. Op momenten dat de zon niet schijnt en het niet hard genoeg waait, kan de opgeslagen stroom worden ingezet op het elektriciteitsnet. Men schat dat daarmee duizenden tonnen CO2 kunnen worden bespaard, omdat op zulke momenten normaal gesproken een beroep wordt gedaan op kolen- en gascentrales om de extra vraag op te vangen.

GigaStorage | Tweakers

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers