De elektrische auto als thuisbatterij
D

De komende drie tot vijf jaar overal beschikbaar

Waar in begin 2020 rond de 100.000 elektrische personenauto’s in Nederland waren geregistreerd, waren dit er begin 2023 al meer dan 300.000. En wanneer een elektrische auto ook nog eens Vehicle-to-Home (V2H) ondersteunt, kan je de auto ook als thuisbatterij gebruiken.

Het concept lijkt veel op dat van vehicle-to-grid (V2G). Het verschil is dat de energie bij V2H wordt gebruikt om een huis van stroom te voorzien in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Sommige autofabrikanten zijn net begonnen dit aan te bieden, zoals bij de Ford F-150 Lightning en de Nissan Leaf. Recent heeft Volkswagen voor bepaalde elektrische auto’s een software-update uitgebracht, waardoor deze bidirectioneel laden ondersteunen. De V2H-functie werkt vooralsnog alleen met een gelijkstroom-thuisaccu van HagerEnergy.

Het bidirectionele laden (van en naar de auto) bij deze automerken werkt echter alleen nog maar in combinatie met hun eigen automodellen, laadpalen en software. Uitdagingen op het gebied van regelgeving en het ontbreken van standaard bidirectionele laadprotocollen en connectortypen beïnvloeden momenteel nog de uitrol van deze technologie.

Naar verwachting zal V2H binnen de komende drie tot vijf jaar overal beschikbaar zijn.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...