Wat is een Passief Optisch Netwerk (PON)?
W

PON gebruikt glasvezeltechnologie om gegevens van één bron tot meerdere eindpunten te leveren.

PON is een multipoint-netwerkstructuur waarbij niet-versterkte optische splitters worden gebruikt om de optische signalen te scheiden en te verzamelen. Het PON-netwerk voorziet met een enkele optische vezel meerdere abonnees zonder afzonderlijke glasvezels tussen de hub en de eindgebruikers. Een PON-netwerk bevat geen elektrische schakelapparatuur en deelt glasvezelstrengen voor delen van het netwerk.

Er zijn zowel Passieve als Actieve Optische Netwerken (AON’s). De belangrijkste verschillen zijn het aantal benodigde vezels per gebruiker en de splittercomponent die in PON-architecturen wordt gebruikt. AON’s gebruiken een aangedreven (of ‘actieve’) router of switch om gegevens van serviceprovider naar de klanten te verspreiden, en elke gebruikersservice vereist een toegewijde glasvezel en router/switch-poort. PON’s daarentegen gebruiken één router/switch-poort en een enkele glasvezel tussen router/switch en de passieve splitter om meerdere abonnees te bedienen, waarbij de capaciteit van de golflengte wordt gedeeld.

Een PON gebruikt dus minder routerpoorten en glasvezelverbindingen om abonnees te bedienen dan een AON. De PON-architectuur minimaliseert mogelijke storingspunten, waardoor het ideaal is voor serviceproviders die snelle, betrouwbare connectiviteit moeten leveren aan huizen, ziekenhuizen, hotels, parken, campussen en andere abonneelocaties.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...