Podcasts zijn populairder dan ooit!
P

Mensen luisteren weer steeds meer podcasts via hun laptop, smartphone of tablet.

Dit heeft er in Nederland voor gezorgd dat er een enorm aanbod aan nieuwe podcasts en content creators is ontstaan. Dat neemt niet weg dat oudere podcasts ook blijven scoren. Ruim 45% van de luisteraars luistert ook naar podcasts die al een jaar of langer geleden geproduceerd zijn.

Wat is een podcast?

Een podcast is een soort radio-uitzending op internet. Het verschil met de ouderwetse (lineaire) radio is dat je zelf bepaalt wanneer je jouw favoriete podcast luistert. Podcasts zijn er in allerlei vormen en lengtes. Van sport, technologie, muziek, boeken, luisterverhalen tot nieuws en achtergronden. De ene podcast heeft elke dag een nieuwe uitzending, terwijl de andere elke maand of onregelmatig uitzendt. Je kunt podcasts vinden via streamingdiensten, websites en apps.

De doelgroepen van podcasts verschillen natuurlijk. Maar liefst 73% van alle studenten in Nederland luistert naar podcasts. Daarnaast zijn podcasts vrij populair onder mannen en hoogopgeleiden.

De voornaamste redenen voor Nederlanders om naar een podcast te luisteren is amusement, ontspanning en informatie verschaffen. De plek waar het meest wordt geluisterd naar podcasts is thuis (70%) en onderweg (44%). De meest gebruikte platforms om naar podcasts te luisteren zijn Spotify (47%) en YouTube (42%) (Emerce, 2021).

MICWatching | NPO

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...