Technologietrends voor 2025
T

Om organisaties te helpen bij het navigeren door de snel veranderende technologische wereld, heeft Gartner de belangrijkste strategische technologietrends voor 2025 gepresenteerd. Hieronder vind je een overzicht van deze trends en hun impact op de toekomst.

1. Agentic AI
Dit is een vorm van kunstmatige intelligentie die zelfstandig beslissingen kan nemen en acties kan uitvoeren om specifieke doelen te bereiken die door een gebruiker zijn gesteld. Het is dus niet zomaar een AI die reageert op directe commando’s, maar een AI die in staat is om zelfstandig plannen te maken en taken uit te voeren om de gewenste resultaten te bereiken.

2. AI-governanceplatforms
AI-governanceplatforms bieden organisaties technologieoplossingen om het juridische, ethische en operationele beheer van hun AI-systemen te waarborgen, zoals (i)het beheren van AI-beleidsregels, (ii)uitleggen hoe systemen werken, en (iii)transparantie bieden om vertrouwen en verantwoording bij gebruikers op te bouwen.

3. Beveiliging tegen desinformatie
Deze opkomende technologie richt zich op het systematisch vaststellen van vertrouwen, zoals het verminderen van fraude door identiteitsverificatie te verbeteren en schadelijke narratieven vroegtijdig te herkennen.

4. Post-quantum cryptografie (PQC)
PQC biedt bescherming tegen de gevaren van kwantumcomputing, die in de toekomst huidige encryptiemethoden kan doorbreken.

5. Ambient Invisible Intelligence
Deze technologie zgn. real-time tracking en sensing van objecten, wat zichtbaarheid en efficiëntie verbetert. Privacykwesties zijn een groot aandachtspunt, en gebruikers moeten vaak toestemming geven voor datagebruik.

6. Energie-zuinig werken – Computers en datacenters
Met de toenemende nadruk op duurzaamheid streven bedrijven naar energiezuinigere architecturen, hardware en algoritmen (AI), evenals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
! De overstap naar deze technologieën is complex en duur, en de energieprijzen kunnen op korte termijn stijgen door de groeiende vraag naar groene energie.

7. Hybride Computing
Deze methode combineert verschillende reken-, opslag- en netwerkmethodes om complexe problemen op te lossen en combineert functies van zowel analoge als digitale computers   en benut de voordelen van beide typen. Het biedt hoge efficiëntie en de mogelijkheid om AI verder te ontwikkelen. Deze technologieën staan nog in de kinderschoenen en vereisen specialistische vaardigheden, en de complexiteit brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee.

8. Ruimtelijk toepassingen
Deze trend gaat over het verbeteren van de fysieke wereld met digitale technologieën zoals augmented en virtual reality, wat leidt tot meeslepende ervaringen in onder andere gaming en onderwijs.
! De apparataraten, hiervoor nodig, zijn nog prijzig, onhandig in gebruik en brengen privacy- en veiligheidskwesties met zich mee.

9. Multifunctionele Robots
Multifunctionele robots kunnen meerdere taken uitvoeren en makkelijk tussen deze taken wisselen. Ze verhogen de efficiëntie en kunnen snel worden ingezet zonder grote infrastructurele veranderingen.
! Er is nog geen standaardisatie voor prijs of minimale functionaliteit binnen de industrie.

10. Neurologische Verbetering
Technologieën die hersenactiviteit kunnen lezen en decoderen, maken het mogelijk om cognitieve vermogens te verbeteren. Dit kan leiden tot persoonlijke educatie, betere veiligheid en het langer laten werken van ouderen.
! Deze technologieën zijn momenteel duur, invasief en brengen ethische vragen met zich mee over de integriteit van de menselijke geest en perceptie van de realiteit.

Conclusie

De technologische trends voor 2025 bieden enorme mogelijkheden voor innovatie, maar brengen ook risico’s en uitdagingen met zich mee. Organisaties dienen verantwoord om te gaan met nieuwe technologieën, met oog voor ethische en juridische gevolgen.

Repair Café Koudekerke - Reparaties met een Verhaal

LAATSTE NIEUWS

X geen ‘poortwachter’status onder DMA

De Europese Commissie heeft besloten dat socialemediaplatform X niet wordt aangemerkt als 'poortwachter' onder de Digital Markets Act (DMA). Dit betekent dat het platform...