Weer een nieuwe bloedgroep ontdekt
W

Wetenschappers hebben een 50 jaar oud mysterie opgelost en een nieuwe bloedgroep ontdekt. Dit baanbrekende onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Blood‘, onthult waarom sommige mensen een essentieel antigeen op hun rode bloedcellen missen, wat heeft geleid tot de identificatie van het 47e bloedgroepsysteem.

Het verhaal begint in 1972, toen artsen ontdekten dat een zwangere vrouw een ongebruikelijk bloedtype had, waarbij een specifiek antigeen ontbrak dat bij de meeste mensen aanwezig is. Dit antigeen, later AnWj genoemd, bleek uiterst zeldzaam te zijn bij mensen die het van nature missen.

De ontdekking van deze nieuwe bloedgroep is van groot belang voor de medische wereld. Mensen met AnWj-negatief bloed lopen het risico op ernstige, mogelijk fatale transfusiereacties als ze bloed ontvangen dat niet samengaat met de eigen bloedgroep. Het identificeren van deze zeldzame bloedgroep kan dus levensreddend zijn.

Hoewel de exacte frequentie van AnWj-negatief bloed onbekend is, schatten de onderzoekers dat er wereldwijd minder dan tienduizenden mensen zijn met deze zeldzame bloedgroep. Interessant is dat sommige mensen met bepaalde vormen van kanker of hematologische aandoeningen ook AnWj-negatief bloed kunnen ontwikkelen.

In de afgelopen 10 jaar wordt gemiddeld één nieuw bloedgroep per jaar ontdekt, waarmee het totaal nu op 47 staat.

Een interessante bevinding is dat pasgeborenen het AnWj-antigeen pas na zeven dagen ontwikkelen. De precieze mechanismen hierachter zijn nog onduidelijk en bieden mogelijkheden voor verder onderzoek.

Dit soort ontdekkingen kunnen verder reiken dan alleen het begrijpen van bloedgroepen. Ze kunnen helpen bij het identificeren van geschikte bloeddonoren voor mensen met zeldzame bloedtypen en bij het voorkomen van complicaties tijdens zwangerschappen. Ook kunnen ze een oplossing vinden voor het voorkomen van ernstige reacties bij bloedtransfusie.

LAATSTE NIEUWS

5G Broadcast door NPO

NPO en Broadcast Partners geven een live 5G Broadcast demonstratie tijdens de International Broadcast Convention (IBC) 2024 in Amsterdam. NPO is de eerste Nederlandse omroep...