Wereldprimeur Haven van Antwerpen
W

Vanaf eind 2024 beschikt de Haven van Antwerpen, samen met die van Zeebrugge, over de Volta 1, een volledig electrische sleepboot.

De RSD-E Tug 2513, gebouwd door Damen op de Song Cam-werf in Vietnam, is de eerste elektrische sleepboot in Europese wateren. Met een maximale trekkracht van zeventig ton en een topsnelheid van twaalf knopen, kan de sleepboot twee sleepoperaties uitvoeren zonder tussentijds op te hoeven laden.

De 80 battery-racks bevatten in totaal 2.240 batterijen, goed voor een totaal van 2.784 kWh vermogen. Het opladen van de accu’s duurt minder dan twee uur en de accu is ontworpen om dertigduizend keer te worden opgeladen.

Elektrische varen biedt diverse voordelen, zoals minder lawaai en minder trillingen,  eenvoudige manoeuvreerbaarheid en uiteraard stukken stiller dan een dieselmotor.

Hoewel de elektrische voortstuwing in de scheepvaart langzaam opkomt, zet de RSD-E Tug 2513 een belangrijke Europese stap vooruit.

Lees ook
De Koninklijke Marine neemt haar eerst electrische werkboot in gebruik
Haven van Antwerpen neemt sleepboten Hydrotug (waterstof) en Methatug (methanol) in gebruik

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...