Snelheden internet wereldwijd
S

Nederland behoort met een gemiddelde downloadsnelheid van 188 Mbps tot de wereldtop voor snel internet, volgens een onderzoek door de Britse prijsvergelijker cable.co.uk, gebaseerd op data van M-Lab. Het onderzoek omvatte ongeveer 1,5 miljard snelheidstesten in 229 landen wereldwijd.

In de wereldranglijst staat Nederland op de zevende plaats, na landen zoals IJsland, Denemarken, Jersey, Macao, Liechtenstein en Andorra. Hiermee scoort Nederland beter dan landen als Frankrijk (9), Zuid-Korea (11), de Verenigde Staten (12), Zweden (15), Spanje (18), België (27) en het Verenigd Koninkrijk (35). Duitsland bevindt zich pas op plek 49.

Download overzicht

Volgens NLconnect-directeur Mathieu Andriessen is de hoge positie van Nederland een resultaat van de versnelde uitrol van glasvezel en de groei van Gigabit-abonnementen. Deze koppositie bevordert ook het vestigingsklimaat van Nederland, aangezien goede digitale connectiviteit bijdraagt aan economische groei, innovatie en concurrentievermogen.

De testen zijn wereldwijd uitgevoerd in de afgelopen 12 maanden, waarbij M-Lab meer dan 8 miljoen snelheidstesten uit Nederland gebruikte om de gemiddelde snelheid te berekenen. De gemeten snelheden door M-Lab zijn echter geen maatstaf voor de werkelijke snelheid op de router in huis, die doorgaans hoger is.

West-Europa is de snelste regio ter wereld met een gemiddelde snelheid van 138,47 Mbps. Alle 29 gemeten landen in West-Europa staan in de bovenste helft van de tabel. Negen van de tien snelste landen bevinden zich in West-Europa en 31 van de 50 snelst presterende landen bevinden zich in Europa in bredere zin (Oost-, West- en de Baltische staten). Aan de andere kant bevinden 30 van de 50 traagst presterende landen zich in Sub-Sahara of Noord-Afrika.

Wat ons bevreemd is, dat M-Lab de metingen via WiFi heeft uitgevoerd en speed tests gebruikt die door consumenten actief worden uitgevoerd in plaats van continue tests.
WiFi wordt altijd beïnvloed door de lokale en geografische indelingen en kan dus nooit een representatieve maatstaf zijn voor gemeten internetsnelheden, net zoals gemiddelde internetsnelheden van gebruikers op locatie.

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...