De dreiging van nieuwe massa-surveillance op smartphones
D

Onder Belgisch voorzitterschap heeft de Raad van de Europese Unie een nieuw voorstel ingediend dat massa-surveillance opnieuw mogelijk maakt. Artikel 10a van dit voorstel vereist dat aanbieders van communicatiediensten technologieën installeren om kinderpornomateriaal op te sporen voordat het wordt verzonden. Signal waarschuwt voor het gebrek aan respect voor de fundamentele principes die end-to-end encryptie ondersteunen.

Deze aanpak, ook wel ‘upload moderation‘ genoemd, betekent dat al je berichten op je toestel gescand worden vóórdat ze versleuteld worden verzonden. En dat is slechts een nieuwe naam voor ‘client-side scanning‘, een kwetsbaarheid die kan worden gebruikt door hackers en geopolitieke activiteiten (oorlogen, verkiezingen, etc). End-to-end encryptie beschermt iedereen, of het beschermt niemand. In een geopolitiek woelige tijd is het vernietigen van deze encryptie een rampzalig idee.

Vorig jaar verwierp het Europees Parlement al een voorstel om end-to-end encryptie te verzwakken. Signal benadrukt dat er geen middenweg is: encryptie is ófwel volledig, óf bestaat niet. Deze techniek zorgt ervoor dat berichten veilig blijven en dat niemand, behalve de zender en ontvanger, kan meekijken.

Meredith Whittaker, president van de Signal Foundation, benadrukt dat alle experts het erover eens zijn: elke poging om versleutelde berichten af te luisteren, ondermijnt de privacy van iedereen. Ze wijst erop dat sommige Europese landen spelletjes blijven spelen in plaats van deze fundamentele realiteit te accepteren.

LAATSTE NIEUWS

Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van...