Communicatie met Voyager-1 hersteld!
C

NASA heeft de communicatie met Voyager 1 hersteld, waardoor het ruimtevaartuig opnieuw gegevens kan verzamelen over de interstellaire ruimte. Sinds november 2023 ondervond het technische problemen, maar deze zijn nu grotendeels opgelost.

In april 2024 begon het team met het terughalen van technische gegevens over de techische staat van het ruimtevaartuig. Op 19 mei stuurden ze een commando naar Voyager 1 om weer wetenschappelijke data te verzenden. Twee van de vier wetenschappelijke instrumenten functioneerden direct weer normaal.  Inmiddels werken alle vier instrumenten weer naar behoren.

De instrumenten aan boord van beide Voyager’s voeren wetenschappelijk onderzoek uit in het gebied buiten de heliosfeer, de beschermende bel van magnetische velden en zonnewind die door de Zon wordt gecreëerd.

Hoewel Voyager 1 weer wetenschappelijke operaties uitvoert, is er nog klein onderhoud nodig om de effecten van de eerdere problemen volledig te herstellen. Ingenieurs zullen onder andere de tijdwaarnemingssoftware van de drie boordcomputers synchroniseren en onderhoud uitvoeren aan de digitale bandrecorder, die twee keer per jaar gegevens van het plasma golf instrument naar de aarde stuurt.

Afstanden en historische vluchten

Voyager 1 bevindt zich meer dan 24 miljard kilometer van de aarde, terwijl Voyager 2 zich op meer dan 20 miljard kilometer afstand bevindt. Beide ruimtevaartuigen zijn al 47 jaar operationeel en zijn daarmee de langstlopende en verst verwijderde ruimtevaartuigen van NASA. Beide zijn langs Jupiter en Saturnus gevlogen, waarbij Voyager 2 ook Uranus en Neptunus heeft gepasseerd.

BRONNASA

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...