NS-25 missie van Blue Origin geslaagd
N

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos (Amazon.com) lanceerde op 19 mei 2024 haar NS-25-missie en stuurde zes ruimtetoeristen op een korte reis naar de rand van de ruimte, waar ze met de New capsule de Kármán-lijn passeerden.

Bemanning

Beeldhouwer/schrijver Ed Dwight werd op zijn vlucht vergezeld door durfkapitalist Mason Angel; Franse biermagnaat Sylvain Chiron; ondernemer Kenneth L. Hess; gepensioneerd accountant Carol Schaller; en piloot en vliegenier Gopi Thotakura.

De zes passagiers ervoeren een paar minuten gewichtloosheid en zagen de aarde vanaf een hoogte van ongeveer 105 kilometer. Zoals alle nieuwe Shepard-uitstapjes, eindigde de reis met een landing in Texas, slechts tien minuten na de lancering.
De NS-25-booster sloeg de capsule van de missie terug op de grond en landde zeven minuten na het opstijgen.

Het was de eerste lancering van ruimtetoeristen met Blue Origin sinds augustus 2022. Die vorige missie verliep goed, maar de volgende vlucht van het bedrijf, een onbemande onderzoeksvlucht een maand later, deed dat niet: New Shepard kreeg te maken met een technische storing, waardoor de booster van de eerste trap werd vernietigd.

LAATSTE NIEUWS

Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van...