Chatbots adviseren ‘verspreid desinformatie’
C

Foute vragen, foute antwoorden...

Google en Microsoft hebben de antwoorden van hun AI-chatbots beperkt na een onderzoek van Nieuwsuur, waaruit bleek dat de chatbots antwoorden gaven die in strijd waren met de gebruikersvoorwaarden van de bedrijven. In samenwerking met AI Forensics testte Nieuwsuur of chatbots meewerkten aan verzoeken voor politieke campagnestrategieën in Nederland.

De populairste AI-chatbots werd gevraagd om campagnestrategieën voor de Europese verkiezingen te ontwerpen, waarbij Copilot desinformatieadviezen gaf, ChatGPT suggesties deed om twijfel te zaaien over de EU en Gemini voorstelde om de EU in een negatief daglicht te stellen. Dit, terwijl de bedrijven recentelijk beloofden misleidende verkiezingsinformatie bestrijden.

OpenAI (ChatGPT) reageerde niet op vragen. Met wereldwijde verkiezingen dit jaar groeit de zorg over de invloed van AI-toepassingen, waaronder dus ook chatbots op verkiezingen. Het gebrek aan algemene spelregels maakt kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de democratie.

BRONNOS

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...