EU akkoord over Gigabit Infrastructure Act
E

De Europese Raad heeft een nieuwe wet aangenomen, de Gigabit Infrastructure Act (GIA), die de uitrol van 1 Gbps internet in Europa moet versnellen. Deze wet vervangt de richtlijn van 2014, die gericht was op het verlagen van breedbandkosten.

Het doel is om snellere netwerken zoals glasvezel en 5G makkelijker en sneller uit te rollen om de Europese doelstellingen voor connectiviteit te behalen. De wet richt zich ook op het verlagen van de hoge kosten voor netwerkinfrastructuur, deels veroorzaakt door bureaucratische procedures. Er zal een verplicht bemiddelingsmechanisme tussen overheden en telecombedrijven worden ingevoerd om dit te vereenvoudigen.

Dankzij deze wet moeten transparantie en efficiënte planning voor exploitanten van communicatienetwerken beter geregeld worden. Ook wordt de toegang tot fysieke infrastructuur in gebouwen verbeterd. Daarnaast worden retailprijsplafonds bij telefoonverkeer voor gesprekken en sms-berichten binnen de EU verlengd om consumenten te beschermen. Normaal gesproken zou het plafond in mei aflopen. Volgens het plafond mogen belminuten in de EU niet duurder zijn dan €0,19 en sms-berichten maximaal €0,06 kosten.

De wet treedt binnenkort in werking en zal eind 2025 officieel ingaan.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...