Wisdom of crowds, wat is dat?
W

De ‘wisdom of crowds’ wordt meestal gedefinieerd als het fenomeen dat een grote groep gewone mensen (een ‘crowd’) in staat is om een betere inschatting te maken of beslissing te nemen dan één of enkele experts.

Belangrijke voorwaarden voor ‘wisdom’ zijn onafhankelijkheid en diversiteit. Als er teveel interactie is tussen mensen raakt wijsheid verloren omdat we elkaar dan gaan napraten en minder kritisch nadenken. Sociale media vormen daarom een grote bedreiging voor de ‘wisdom of crowds’ in onze tijd.

Persoonlijk ontwikkelen of meelopen

De nieuwe generaties (vanaf de millenials) lopen weg met internet en sociale media. Daardoor loopt men de kans dat daarmee de eigen ontwikkeling wordt ondermijnd: lezen wat je wilt lezen is niet echt bevoorderlijk voor je persoonlijke groei en zorgt voor sociale verarming, zowel van je persoon als de mensen waar je mee omgaat (als dat al zo zou zijn). Daarom is de eerder genoemde onafhankelijkheid en diversiteit zo belangrijk: vorm een eigen mening en toets die in een groep met mensen die er zelf ook een eigen mening op nahouden, dus niet die van jou. Dat kunnen personen zijn of media (kranten en blogs).

Lees ook
Alleen door samenwerken kan nepnieuws bestreden worden
Sociale media vernietigen de wisdom of the crowd

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...