SLIM-maanlander weer actief
S

Japan’s SLIM-ruimtevaartuig landde op 19 januari 2024 op de maan. Het ging die dag echter niet helemaal volgens plan; de handlers van SLIM stelden kort na de landing vast dat de zonnepanelen geen elektriciteit opwekten.

Nu de zon is gedraaid, vallen er toch zonnestralen op de panelen en kon de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA de lander weer tot leven wekken. Er is dus weer contact met SLIM, die op X een foto deelde van een nabijgelegen steen, gemaakt door de multi-band camera van de lander.

Reden daarvan is nu bekend: op een foto, gemaakt door LEV-2, is te zien dat SLIM inderdaad op het opvlak ligt, echter op zijn neus. De foto, die het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) heeft vrijgegeven, werd genomen door een bolvormige robot, genaamd  LEV-2  (Lunar Exploration Vehicle-2), ook bekend als SORA-Q en één van de twee kleine rovers die aan boord van SLIM mee naar de Maan vlogen.

De LEV-2 heeft de grootte van een tennisbal en is ontworpen om vanuit een bolvorm in twee helften te verschuiven om zo op de maan rond te kruipen.

Het SLIM-robotruimtevaartuig landde op 19 januari 2024 op het maanoppervlak en boekte daarmee een enorm succes voor Japan: het is daarmee de vijfde natie die landt op de Maan.

Lees ook
Japanse SLIM-maanlander in een baan om de Maan

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...