Quishing – het nieuwe phishing
Q

Voor elke vorm van communicatie of berichten die er zijn, kunt je er zeker van zijn dat oplichters en hackers een manier proberen te vinden om daar misbruik van te maken. Dat geldt zeker ook voor het gebruik van QR-codes.

Inmiddels zijn de meesten van ons wel bekend met QR-codes: een raster van zwart-witte vierkanten die fungeren als een soort hiëroglief die kan worden vertaald door de camera op je telefoon of een ander apparaat. Meestal zijn ze gekoppeld aan websites, maar ze kunnen ook verwijzen naar een bericht (tekst), app-vermeldingen, kaartlocaties adressen, etc. Ze kunnen dus net zo makkelijk naar frauduleuze websites verwijzen: als we zo’n code scannen, wordt meestal een link weergegeven die we moeten volgen, maar het is niet altijd duidelijk hoe veilig die link is.

De tools om zo’n afbeelding te maken zijn overal beschikbaar en eenvoudig te gebruiken – het samenstellen van een eigen QR-code is niet veel moeilijker dan het scannen ervan.

Wees altijd alert bij het scannen van QR-codes en vraag in een winkel altijd eerst waar een QR code naar zou moet verwijzen. Uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk; sommige handige oplossingen zijn niet altijd wat ze lijken te zijn.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...