Openbare usb-oplaadpunten
O

Je ziet ze steeds vaker in het openbaar vervoer, in hotels en ook op luchthavens.

Maar is het wel zo verstandig om daar gebruik van te maken?  Volgens cybersecurity-bedrijf IBM Security is het gebruik van een openbare usb-poort is hetzelfde als een tandenborstel die je langs de weg vindt in je mond steken. Je hebt geen idee waar dat ding is geweest. Zo’n usb-poort kan heel makkelijk je gegevens doorgeven. Kwaadwillenden hebben manieren gevonden om deze publieke usb-poorten te gebruiken om malware en spieksoftware op je apparaat te installeren.

Als je een oplaadsnoer ziet, pak je het waarschijnlijk vast of sluit je het gewoon aan. Maar in dit snoer zit een extra chip die de malware inzet. Het laadt je telefoon wel op, maar in feite bezit ik nu je apparaat.

Mocht je toch niet anders kunnen, is het een aanrader om een zogenoemde Juice-Jack Defender te gebruiken. Dat is een apparaatje dat je voor het oplaadsnoer kunt plaatsen die alle gegevens blokkeert die via het snoer worden doorgegeven.

Tip: Neem gewoon je eigen oplader en usb-kabel mee of gebruik een powerbank.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...