Wat is (a)symmetrische cryptografie?
W

Dagelijks komen we in aanraking met tientallen beveiligingssystemen. Bijvoorbeeld als we een berichtje versturen via WhatsApp, als we onze bankpas gebruiken of als we inloggen op een website. De meeste van die systemen maken gebruik van een combinatie van twee soorten cryptografie: symmetrische en asymmetrische cryptografie.

Symmetrische cryptografie zorgt ervoor dat je berichten en andere data kan beveiligen tegen afluisterende partijen of mogelijke wijzigingen, door ze te versleutelen aan de zenderzijde en ontsleutelen aan de ontvangerzijde. Iemand die de versleutelde boodschap of data onderschept, kan er niets mee zonder de juiste cryptografische sleutel.

  • Data-encryptie: Symmetrische encryptie wordt vaak gebruikt voor het versleutelen van gegevens op apparaten zoals computers en smartphones. Wanneer je bijvoorbeeld een harde schijf versleutelt met een wachtwoord, gebruikt dit vaak symmetrische encryptie.
  • Veilige communicatie: Bij het beveiligen van communicatie binnen een beveiligd netwerk of tussen vertrouwde partijen, kan symmetrische cryptografie worden gebruikt. Denk aan versleutelde communicatie tussen apparaten in een bedrijfsnetwerk.

Bij het toepassen van asymmetrische cryptografie heeft elke gebruiker twee sleutels: een publieke, die openbaar gedeeld kan worden, en een privé-sleutel die met niemand gedeeld wordt. Met de publieke sleutel kan de zender een code versleutelen voor een bepaalde ontvanger. Die ontvanger kan vervolgens de code ontsleutelen met de eigen privé-sleutel.

  • Veilige communicatie op het internet: Het HTTPS-protocol dat wordt gebruikt voor veilige communicatie op het internet. Wanneer je bijvoorbeeld een website bezoekt met een slotje in de adresbalk, wordt er asymmetrische encryptie gebruikt om de gegevens veilig tussen jouw browser en de website te verzenden.
  • Digitale handtekeningen: Wanneer je bijvoorbeeld een digitaal document ondertekent, wordt jouw privésleutel gebruikt om een unieke handtekening te maken die door anderen kan worden geverifieerd met behulp van jouw openbare sleutel.
  • Veilige e-mailcommunicatie: Methoden zoals PGP (Pretty Good Privacy) of S/MIME

PGP  S/MIME

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...