Wat is een soevereine Cloud?
W

Een soevereine Cloud is een digitaal ecosysteem waarbij de data 100% eigenhandig gecontroleerd, beheerd en bewaakt wordt, op eigen bodem staat en voldoet aan de lokale wet- en regelgeving over privacy en dataopslag.

Ook voor Europese organisaties is het belangrijk om te blijven voldoen aan de lokale en Europese wet- en regelgeving die gelden voor gegevensbescherming. Bedrijven hebben steeds meer gevoelige data en er is ook steeds meer wetgeving nodig om deze goed te beschermen.

Met name het lokale aspect van dit soort cloudservices is uiterst belangrijk. Als voorbeeld:
Een Nederlands bedrijf gebruikt een cloudservice om haar data in op te slaan. Het is daarbij mogelijk dat die data op een server wordt opgeslagen die zich fysiek niet in Nederland bevindt. Daardoor valt die Nederlandse data onder de wetgeving van het land waar die server zich bevindt. Met alle gevolgen van dien (ongeauthoriseerde toegang door de lokale overheden etc.).

Amazon Web Service (AWS) heeft onlangs een nieuwe sovereign cloud in in Europa gepresenteerd. Deze zal gaan bestaan uit meerdere regio’s die zelfstandig en losgekoppeld opereren van de bestaande AWS cloud (die fysiek in de VS is gevestigd). Ook zal het beheer, onderhoud en ondersteuning worden gedaan door Europese burgers die in dienst zijn bij AWS en tevens woonachtig zijn in Europa.

De eerste sovereign cloud regio van AWS moet in Duitsland komen. Daarvoor werkt AWS nauw samen met de Federal Office for Information Security (BSI). Deze nieuwe regio moet gaan voldoen aan de C5 criteria die door de BSI is opgesteld, de Cloud Computing Compliance Criteria Catalogue.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...