Belastingdienst versus privacy
B

De Belastingdienst heeft drie omstreden risicomodellen opnieuw in gebruik genomen, ondanks dat ze in 2021 tijdelijk waren uitgeschakeld wegens vermeende schendingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Hoewel één van de modellen (‘omzetbelasting negatief’), nog géén voltooid privacyonderzoek heeft ondergaan, hebben demissionair staatssecretarissen van Huffelen en van Rij verklaard dat de Belastingdienst een risico-afweging heeft gemaakt en de modellen weer in gebruik heeft genomen. Ze stellen dat de mogelijke risico’s ‘geaccepteerd worden’. Het model ‘omzetbelasting negatief‘ moet echter nog worden onderworpen aan een gegevensbeschermings-effectbeoordeling (GEB of DPIA) om de privacyrisico’s te identificeren en te verminderen.

Er is geen duidelijke deadline vastgesteld voor de voltooiing van dit privacyonderzoek. Bovendien moeten de risicomodellen nog worden opgenomen in het algoritmeregister omwille van transparantie.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...