Wat is netcongestie?
W

Met het mooie weer en bij veel wind is het goed energie opwekken. Maar er kan, bij geen evenredige afname, een overschot aan die energie ontstaan.

Door de grote hoeveelheid teruggeleverde stroom van zonnepanelen op zonnige dagen en windmolens, kan de spanning op het laagspanningsnet oplopen – er ontstaat ‘filevorming’. Het net kan de stroom niet snel genoeg afvoeren, waardoor bepaalde apparaten zoals omvormers en laadpalen uitvallen. Dit wordt netcongestie genoemd.

Om overbelasting te voorkomen kunnen nieuwe aansluitingen op het net worden geweigerd. Indien er in een bepaalde regio netcongestie wordt geconstateerd,  kan de aansluittermijn maximaal 52 weken worden (besluit ACM). Dat was eerder maximaal 18 weken.

Volgens o.a. Vereniging Eigen Huis heeft zit de nieuwe termijn de beoogde verduurzaming in de weg, omdat deze verlenging huiseigenaren belemmert zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen.

5 Vragen over ons electriciteitsnet

Lees ook
Vereniging Eigen Huis gaat in beroep tegen besluit ACM

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...