Derde maanmissie India succesvol van start
D

Bijzonder lancering luidt niet tijdperk in

Het Indiase ruimtevaartagentschap Satish Dhawan Space Centre heeft voor de derde keer een raket gelanceerd waarmee India een ruimtevaartuig op de zuidpool van de maan wil laten landen.

De Chandrayaan-3-missie [en] bevat een twee meter hoge lander die is ontworpen om een rover in te zetten in de buurt van de zuidpool van de maan, waar hij naar verwachting twee weken functioneel zal blijven en een reeks experimenten zal uitvoeren.

Na de landing rolt rover Pragyan (‘wijsheid’) van de lander en zal het nabijgelegen gebied verkennen, waarbij, gedurende 14 dagen, beelden voor analyse terug naar de aarde worden gestuurd.

In 2020 was ISRO’s Chandrayaan-2-missie aanvankelijk succesvol, maar de lander en rover werden vernietigd bij een crash in de buurt van het gebied waar nu voor Chandrayan-3 een touchdown is gepland.

Chandrayaan-1 was India’s eerste missie naar de maan. Het werd gedurende een jaar in een baan om de maan gestationeerd (tussen oktober 2008 en augustus 2009), waarbij het maanoppervlak werd onderzocht op aanwezigheid van watermoleculen.

Slechts drie andere ruimtevaartorganisaties – de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China – zijn met een lander op de maan geland.

ISRO

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...