Wat is Data-detoxing
W

Commercie aan digitale banden gelegd

Data-detoxing is het proces van het beheren van digitale gegevens om privacy, veiligheid en digitale welzijn te bevorderen: het verwijderen van onnodige gegevens, het beperken van de gegevens die worden gedeeld, het aanpassen van privacy-instellingen en het verminderen van digitale afhankelijkheid (hoewel dat laatste altijd een discussiepunt zal blijven).

Het omvat ook het bewust worden van het verzamelen en gebruik van persoonlijke gegevens door technologieën en het nemen van maatregelen om de controle over de eigen gegevens te behouden.

Dit systeem wordt niet specifiek bewaakt door één enkele instantie, maar het wordt bevorderd en ondersteund door verschillende organisaties op verschillende niveaus. Enkele van de belangrijkste betrokken partijen zijn:

  • Privacyregelgevende instanties: Overheden en toezichthoudende instanties zoals de Europese Commissie (EC), de Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten en de Information Commissioner’s Office (ICO) in het Verenigd Koninkrijk. Ze spelen een belangrijke rol bij het opstellen van wetten en voorschriften met betrekking tot gegevensbescherming en privacy.
  • Non-profitorganisaties: Organisaties zoals de Electronic Frontier Foundation (EFF), Privacy International en Access Now zetten zich in voor digitale rechten, privacybescherming en consumentenbelangen. Ze bieden vaak richtlijnen, tools en advies voor data-detoxing.
  • Technologiebedrijven: Sommige grote technologiebedrijven hebben initiatieven genomen om gebruikers meer controle te geven over hun gegevens. Het gaat dan om functies zoals privacyinstellingen, gegevensbeheertools en transparantie-initiatieven om gebruikers te helpen bij het beheren van hun digitale gegevens.
  • Onderwijs- en bewustmakingsorganisaties: Verschillende instellingen, zoals universiteiten, onderzoekscentra en non-profitorganisaties bieden educatieve programma’s en bewustmakingscampagnes om mensen bewust te maken van gegevensbescherming en privacykwesties. Ze bevorderen vaak de principes en praktijken van data-detoxing.

© Cloudzeeland 2023

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...