Hoe goed zijn zonnepanelen voor het milieu?
H

Het is een hit en als je ze niet hebt ‘ben je een dief van je eigen portomonnee’.

Het is een hit en als je ze niet hebt ‘ben je een dief van je eigen portomonnee’. Zonnepanelen zijn duurzaam te produceren, als we kijken naar de grondstoffen waar de panelen van zijn gemaakt, zijn zeer effectief bij het verminderen van CO2-uitstoot en leveren ons goedkopere energie.

Keerzijde

Volgens deskundigen wordt er echter te weinig aandacht besteed aan recycling van zonnepanelen. Dat is deels te wijten de voordelen van het gebruik van zonne-energie over het algemeen nog steeds opwegen tegen de potentiële nadelen op het gebied van recycling. Hierdoor kan waar over vijf tot tien jaar een serieuze afvalberg ontstaan.

Dat zonnecellen moeilijk te recyclen zijn, heeft te maken met

  • Sandwichconstructie: Zonnepanelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen, zoals glas, plastic en metaal, die aan elkaar vastgelijmd zijn. Het proces van het scheiden van deze lagen is moeilijk en kostbaar.
  • Verschillende materialen: Zonnepanelen bevatten verschillende materialen, zoals silicium, koper, aluminium en glas. Elk materiaal heeft een ander recyclingproces nodig, wat het proces complexer maakt.
  • Lage waarde: De materialen die worden teruggewonnen uit zonnepanelen hebben vaak een lage waarde, waardoor het moeilijk is om de kosten van het recyclingproces te dekken.
  • Gebrek aan regelgeving: Er is momenteel weinig regelgeving op het gebied van zonnepanelenrecycling, waardoor er weinig stimulans is voor fabrikanten om zonnepanelen te ontwerpen die gemakkelijker te recyclen zijn.

Er wordt echter gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën om zonnepanelen beter te kunnen recyclen. Zo werkt TNO aan een methode om zonnepanelen volledig te kunnen recyclen en zijn er initiatieven om de regelgeving op het gebied van recycling te verbeteren.

TNO

Lees ook
Zijn zonnepanelen het nieuwe asbest?

Budget voor recycling zonnepanelen gaat met 500% omhoog

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...