EU bereikt akkoord over satelliet-netwerk
E

Het programma is gericht op het inzetten van een EU-satellietnetwerk, genaamd ‘IRIS²’ (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite). De onderhandelingen zijn nu afgerond en maken de weg vrij voor definitieve goedkeuring van de wettekst door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Dit nieuwe, onafhankelijke Europese netwerk zal bestaan uit de nieuwste kwantumcommunicatietechnologieën voor veilige dataversleuteling, waarbij het gebruik maakt van de zgn. Europese kwantumcommunicatie-infrastructuur (EuroQCI).

Door een eigen netwerk uit te bouwen kan Europa het overzicht en de controle bewaren over de uitrol van breedbandinternet. Niet alleen binnen de Europese grenzen, maar de Commissie wil Afrikaanse landen een alternatief bieden voor Chinese concurrenten (China is momenteel de grootste investeerder in Afrika). Daarmee zal Europa een rechtstreekse concurrent zijn voor onder andere SpaceX, AMZN.O (Amazon), OneWeb en Kuiper Systems.

Europa kan rekenen op enkele grote partners. Zo zal het Franse Eutelsat Communications/OneWeb deel uitmaken van de groep. Ook Arianespace en Thales Alenia Space worden genoemd bij de mogelijke Europese partners.

TechZine | EuroQCI

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...