Mijn foto’s op internet?!
M

Met de ongeremde groei van social media groeit ook het ongenoegen van mensen die ongewild op foto’s staan die (bewust) worden gedeeld . Vaak privacy overschrijdend en in de meeste gevallen zonder toestemming.

Foto’s waar rechten voor gebruik voor moeten worden betaald, worden gebruikt voor websites en kanalen zonder dat de makers van deze foto’s daar een cent voor wordt betaald. Voor de nietsvermoedende internaut een grijs gebied. Voor de rechthebbenden een doorn in het oog.

Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde PORTRETRECHT. Dat houdt in dat in sommige gevallen de foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat. Het portretrecht geldt ook voor andere soorten afbeeldingen, zoals tekeningen en schilderijen.

Lees Meer…

AUTEURSRECHT ontstaat vanzelf door het maken van een originele creatie. Je hoeft er niets voor aan te vragen of te registreren, en het is gratis.

Dat gaat dus over het recht op de creativiteit. Het portretrecht is het recht van de persoon die herkenbaar in een video of op een foto te zien is. Deze rechten kunnen elkaar wel eens in de weg zitten en dat zorgt voor verwarring.

Lees Meer…

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers